8 Tips om zelf rijangst te overwinnen
De meeste mensen die lijden aan rijangst ervaren dit als een belemmering in hun dagelijks leven. Relatief eenvoudige zaken als de kinderen van en naar school of sportles brengen kunnen al heel vervelend zijn. Maar ook bezoek aan familie en vrienden kan soms voor een groot probleem zorgen. Meestal ben je afhankelijk van een ander geraakt.
Ben je altijd aangewezen op een professionele hulpverlener of kun je ook zelfstandig iets aan je rijangst doen. Zelf iets aan je rijangst doen is in sommige gevallen zeker mogelijk. Hoe eerder je begint met het aanpakken van je rijangst des te makkelijker zal het gaan. Ook hangt het af van je eigen doorzettingsvermogen en motivatie en bereidheid.
Motivatie zal voornamelijk van binnenuit moeten komen. Hoe graag wil jij van je rijangst afkomen en ben je bereid om de nodige tijd er in te steken.
Rijangst kan heel vervelend zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Het kan een negatieve invloed hebben op je zelfvertrouwen.
Rijangst zelf overwinnen? Hieronder staan enkele rijangst tips die kunnen helpen om je rijangst te overwinnen:
- Identificeer de oorzaak van je angst: Probeer te begrijpen wat de oorzaak is van je rijangst. Is het omdat je een ongeluk hebt gehad, omdat je bang bent om de controle te verliezen, of vanwege iets anders? Door de oorzaak te begrijpen, kun je gerichter werken aan oplossingen.
- Benoem voor jezelf de redenen die er voor jou zijn om auto te gaan rijden. Waarom zou je door de drukke stad, over kruispunten, over de snelweg of door een tunnel gaan rijden. Maak een lijstje met plus en minpunten. Misschien kom je er wel achter dat je toch beter uit bent als je met het openbaar vervoer gaat reizen. Geeft autorijden de doorslag schrijf de pluspunten dan op en hang deze op een in het oog springende plek op. Zit je een keer in een dip lees ze dan weer even door.
- Bouw je rijvaardigheid op: Hoe meer je rijdt, hoe meer ervaring je krijgt. Plan daarom regelmatig ritten in, bijvoorbeeld naar de supermarkt of een vriend(in) die wat verder weg woont. Bouw de afstand en complexiteit van de ritten langzaam op.
- Oefen ontspanningstechnieken: Leer ontspanningstechnieken waaronder ademhalingstechnieken, meditatie of yoga om je te helpen ontspannen achter het stuur. Probeer deze technieken tijdens het rijden toe te passen. Bedenk wel dat je aandacht primair naar het verkeer dient te gaan en daarna pas naar je ontspanningsoefening.
- Werk aan je mindset: Probeer positief te denken en vermijd negatieve gedachten. Denk aan de keren dat je succesvol en veilig hebt gereden in plaats van te focussen op wat er mis kan gaan.
- Zoek een rijmaatje: Rijden met iemand anders kan je helpen om je comfortabeler te voelen achter het stuur. Vraag een vriend(in) of familielid om samen met je te rijden en langzaam de moeilijkheidsgraad van de ritten op te bouwen.
- Blijf rijden: Het is belangrijk om regelmatig te blijven rijden, zelfs als je angstig bent. Vermijd het niet rijden of het vermijden van situaties die je eng vindt. Hoe meer je oefent, hoe meer je vertrouwen opbouwt en hoe minder angstig je wordt.
- Zoek professionele hulp: Als je het toch zo nu en dan te moeilijk vindt kun je natuurlijk altijd een beroep doen op een professionele rijangstcoach of een therapeut. Hij kan je helpen om je angst te overwinnen. Hij heeft ervaring in het werken met mensen met rijangst en kan je specifieke tips en technieken geven om je zelfvertrouwen te vergroten.
Onthoud dat het tijd kost om van rijangst af te komen. Wees geduldig en zorg goed voor jezelf tijdens dit proces.
Rob Riechelman
Sinds 2007 begeleid ik als professionele rijangstcoach mensen die een vorm van rijangst hebben, in de auto én op de motor.