7 tips om je af te leiden bij rijangst

Disclaimer

Voordat ik begin met mijn blog over afleiding tijdens het autorijden in geval dat je lijdt aan rijangst, wil ik duidelijk maken dat je deze techniek alleen dient toe te passen wanneer je autorijdt onder begeleiding van een rijangstcoach, een rij-instructeur of een zeer ervaren bijrijder. Deze persoon moet vooraf zijn geïnformeerd dat je deze techniek af en toe moet toepassen om je angst in banen te leiden en moet weten hoe hij op dat moment controle kan uitoefen over het voertuig en over jou als rijangstige.

Afleiding tijdens het rijden zoals het gebruik van een telefoon, een navigatiesysteem of het omgaan met apparatuur kan de aandacht van de bestuurder dermate afleiden dat hij de verkeerstaak niet meer naar behoren kan uitvoeren. Zie onder andere de publicatie “Afleiding in het verkeer” van het SWOV.

Beïnvloeding door afleiding

Op basis van diverse studies naar gedragseffecten is bekend dat afleiding in het verkeer de vaardigheden van de bestuurder beïnvloedt. Hoewel afleiding in het verkeer in het algemeen moet worden vermeden kan het gebruik van een afleidingstechniek bij personen die aan een vorm van rijangst lijden helpen om een opkomende angst of paniekaanval te voorkomen of te verminderen. Ben jij bang om auto te rijden in de stad, bang om over een kruising te rijden, durf je niet over de snelweg te rijden of niet door een tunnel te rijden dan kan het gebruiken van afleiding op het moment dat je angst begint op te spelen een sterk middel zijn om je angst te onderdrukken en je door dat moeilijke moment te slepen.

In de praktische begeleidingsfase van de rijangst zal ik als rijangstcoach de techniek van afleiding met mijn cliënt bespreken en oefenen. Met wat voor soort afleiding voelt mijn cliënt met rijangst zich prettig. De ene persoon vindt het prettig om te zingen, de andere persoon voelt zich meer thuis in het maken van sommen. De afleiding is altijd een cognitieve of auditieve afleiding. Ik vermijd altijd dat de cliënt met rijangst actief extra handelingen moet verrichten die niet tot de rijtaak behoren.

7 tips om af te afleiden

De persoon met rijangst die achter het stuur zit kan door de rijangstcoach of een andere bijrijder worden afgeleid maar met enige oefening kan de bestuurder ook zichzelf afleiden. Op het moment dat je voelt dat je een angstige gedachte krijgt of misschien wel het gevoel van een paniekaanval is het verstandig om onmiddellijk je gedachte ergens anders op te focussen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van onderstaande voorbeelden:

  1. Het luisteren naar muziek en/of het actief meezingen van liedjes.
  2. Het luisteren van een audioboek of podcast.
  3. Hardop terugtellen van 1000 naar 0.
  4. Het maken van sommen.
  5. Het maken van woorden of zinnen met de letters uit de kentekens van de auto’s die om je heen rijden.
  6. Het hardop opstellen van een boodschappenlijstje
  7. Of iets anders als het maar voor jou werkt.

Als je merkt dat de angst of paniekaanval afzwakt of voorbij is stop je met de afleiding. Je focust je weer volledig op het verkeer. Na zo een moment van angst of paniekaanval zul je ongetwijfeld merken dat je spieren verstijfd zijn en/of dat je ademhaling heel snel is. Om je spieren weer in het gareel te krijgen kun je gebruik maken van de tips die ik je geef in mijn blog over ontspanningsoefeningen. Je ademhaling krijg je weer snel onder controle met de informatie uit mijn blog ademhalingstechieken.

Eigenaar Mijn Rijangst

Rob Riechelman

In mijn ruim 40-jarige carrière bij de politie en als rij-instructeur voor voortgezette rijopleidingen heeft verkeersveiligheid en rijangst altijd een centrale rol gespeelt.

Sinds 2007 begeleid ik als professionele rijangstcoach mensen die een vorm van rijangst hebben, in de auto én op de motor.
Wil je weten hoe ik je kan helpen?
Als Rijangstcoach heb ik jarenlange ervaring in het werken met mensen met rijangst en weet ik hoe ik je kan helpen om jouw angst te overwinnen.
Neem contact met mij op
crossmenu