Hoe ziet het begeleidings traject bij Mijn Rijangst er uit?

Wanneer je besloten hebt om je rijangst daadwerkelijk aan te pakken neem je contact met mij op via de contactpagina van mijn website. Na het maken van een afspraak beginnen we altijd als eerste met een intakegesprek. Voor dit gesprek neem ik alle tijd. In het gesprek ga ik in op jouw rijangst. Waarom ben je bang om auto te rijden en waar ben je bang voor? Hoe komt dat, maar ook hoe uit zich dat? Wat zijn de oorzaken van de rijangst? Wanneer dit niet gelijk bekend is gaan we er dieper op in, want rijangst kan ook door een situatie in het verleden zijn ontstaan. Als de oorzaak duidelijk is, helpt dit tijdens de praktische begeleiding.

Begeleidingsplan

Na het intakegesprek en als er zoveel mogelijk informatie over jouw angst bekend is, dan maak ik een begeleidingsplan. Dit plan wordt altijd op maat gemaakt omdat elke persoon en situatie anders is. Hierdoor ontstaat een flexibiliteit die ervoor zorgt dat jij realistische doelen bereikt.

Externe hulp

Als uit het intakegesprek duidelijk wordt of later tijdens het begeleidingstraject, dat andere professionele hulp zinvol is, kan samenwerking met een psycholoog plaatsvinden. Bijvoorbeeld wanneer uit het intakegesprek naar voren komt dat de angst heel groot is of de lading van een trauma nog hoog is kan een EMDR-behandeling zinvol zijn voor de verwerking van dat opgelopen trauma. Daarbij staat het je vanzelfsprekend vrij om jouw eigen behandelaar te kiezen.

De begeleiding

De rijangstbegeleiding is altijd 1 op 1 en gebeurt door middel van gesprekken én praktijkbegeleiding tijdens het rijden. Je rijdt daarbij in jouw eigen auto. Door middel van kleine stappen leer je jouw rij angst te overwinnen of daar mee om te gaan. Als je snelwegangst hebt kan het zijn dat ik eerst achter het stuur zit om je weer te laten kennismaken met de snelweg, daarna ga je zelf een stukje rijden. Eerst heel kort, een paar honderd meter, en langzaam maar zeker wat langer. Heb je tunnelangst dan gaan we misschien eerst door een hele korte tunnel en zoeken we langzaam maar zeker wat langere tunnels uit. Heb je een andere rijangst ook dan doen we het langzaam en stapje voor stapje aan. Jij hebt de regie en geeft aan wat je wel en niet wilt doen, niets moet. Vanzelfsprekend is het doel dat je aan het einde van het traject geheel zelfstandig en zonder angst durft te rijden en het plezier in het rijden weer terugvindt.

Huiswerkopdracht

Tijdens het begeleidingstraject kan het voorkomen dat je huiswerkopdrachten mee krijgt. Deze opdrachten steunen je verder in dit traject. Ondersteuning via telefoon, e-mail of whatsapp is tijdens het gehele begeleidingstraject mogelijk. Wanneer het begeleidingstraject is afgerond plannen we na ongeveer drie maanden nog eens een praktijkrit in. Tijdens deze rit beoordelen we samen of je rijangst nog altijd onder controle is en krijg je indien nodig nog tips en tricks.

Evaluaties

Na elke 3 tot 5 rijangstbegeleidingen nemen we ook even de tijd om de afgelopen periode te evalueren. Zitten we op de goede weg, krijg jij wat je ervan verwacht, hoe zien wij beiden het vervolgtraject voor ons. De uitkomst van de evaluatie geeft mij de kans om zo nodig de begeleiding bij te sturen.

De kosten

Het begeleidingstraject met de daarbij behorende kosten kunnen worden vastgelegd in een offerte. Het is alleen vrijwel onmogelijk om vooraf aan te geven hoeveel uur begeleiding er nodig is om van je rijangst af te komen. Iedere situatie en persoon is zoals gezegd uniek. Het hangt voornamelijk af van jouw eigen situatie, voortgang en je tempo waarmee je door het proces te loopt. Soms is het ook mogelijk om een vergoeding voor de rijangst begeleiding te krijgen. Na een ongeval kun je de kosten vaak verhalen op de verzekering. Maar ook werkgevers willen wel eens een steentje bijdragen. Zeker als je voor je werk ook moet autorijden.

Tenslotte

Rijangstbegeleiding is géén autorijles, maar een op angstreductie gespecialiseerd traject! Je bent al in het bezit van een rijbewijs, dus rijden kun je al.

Beroepscode

Ik werk met een beroepscode waarin ik mij o.a. verplicht om zorgvuldig om te gaan met jouw privacy en mij professioneel inzet om jouw rijangst aan te pakken.

Eigenaar Mijn Rijangst

Rob Riechelman

In mijn ruim 40-jarige carrière bij de politie en als rij-instructeur voor voortgezette rijopleidingen heeft verkeersveiligheid en rijangst altijd een centrale rol gespeelt.

Sinds 2007 begeleid ik als professionele rijangstcoach mensen die een vorm van rijangst hebben, in de auto én op de motor.
Wil je weten hoe ik je kan helpen?
Als Rijangstcoach heb ik jarenlange ervaring in het werken met mensen met rijangst en weet ik hoe ik je kan helpen om jouw angst te overwinnen.
Neem contact met mij op
crossmenu