Hoe en waarom ontstaat overmatige (rij)angst?

Het klinkt misschien gek, maar angst is goed.

Angst is een menselijke emotie die we al vanaf het begin van ons ontstaan met ons meedragen. Angst waarschuwt ons voor mogelijk gevaarlijke situaties en helpt ons te beschermen tegen bedreigingen. Het motiveert ons ook om voorzichtig te zijn en om ons voor te bereiden op risico’s. Elk weldenkend mens zal niet zomaar op een wilde beer of leeuw aflopen. Ook een ravijn oversteken via een gammele touwbrug waar de rafels aan hangen zal ons wel twee keer doen nadenken of het risico en het doel in verhouding staan.

Angst helpt ons dus ook om betere beslissingen te nemen, omdat het ons dwingt na te denken over de gevolgen die we lopen bij onze acties.

In sommige gevallen kunnen angstgevoelens ook helpen om ons te ontwikkelen en te groeien als mens. Als we ons angstig voelen over het nemen van een nieuwe uitdaging of het proberen van iets nieuws, kan het overwinnen van die angst ons helpen om ons zelfvertrouwen te vergroten en ons te helpen groeien als mens.

Hoewel angst soms ongemakkelijk kan zijn, kan het dus ook positieve effecten hebben en ons helpen om ons leven op een gezonde manier te leiden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat overmatige angst en angststoornissen schadelijk kunnen zijn waarbij we professionele hulp nodig kunnen hebben om ze te behandelen.

Factoren die angst veroorzaken

Overmatige angst en angststoornissen, waaronder rijangst, kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:

  1. Erfelijkheid: Angststoornissen kunnen in sommige gevallen erfelijk zijn en worden doorgegeven van ouder op kind.
  2. Biologische factoren: Bepaalde chemische stoffen in de hersenen, zoals serotonine en noradrenaline, spelen een rol bij het reguleren van emoties en kunnen bijdragen aan angst.
  3. Omgevingsfactoren: Factoren zoals stress, traumatische gebeurtenissen, misbruik, scheiding, ziekte, verlies van een geliefde en sociale isolatie kunnen angst veroorzaken of verergeren.
  4. Overbelasting: Te veel taken of verantwoordelijkheden in de privé- of werksfeer, te weinig tijd (kunnen) nemen om te ontspannen, gebrek aan slaap, slechte voeding of onvoldoende lichaamsbeweging 
  5. Persoonlijke geschiedenis: Mensen met een geschiedenis van angst, depressie of andere psychische stoornissen hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van overmatige angst.
  6. Verkeerde manier van denken: Mensen die een pessimistische of negatieve kijk hebben op het leven, hebben meer kans op het ontwikkelen van angst.
  7. Medicatie en drugs: Bepaalde medicijnen en drugs kunnen bijwerkingen veroorzaken die leiden tot angst en paniekaanvallen.

Belangrijk om te weten, angst is complex

Het is belangrijk om te begrijpen dat angst een complexe aandoening is en dat het niet altijd duidelijk is waarom iemand angst ontwikkelt. Een combinatie van deze factoren kan bijdragen aan overmatige angst. Het is ook belangrijk om te weten dat er effectieve behandelingen zijn voor angststoornissen, zoals therapie en medicatie, en dat mensen met angststoornissen kunnen herstellen en een normaal leven kunnen leiden.

Eigenaar Mijn Rijangst

Rob Riechelman

In mijn ruim 40-jarige carrière bij de politie en als rij-instructeur voor voortgezette rijopleidingen heeft verkeersveiligheid en rijangst altijd een centrale rol gespeelt.

Sinds 2007 begeleid ik als professionele rijangstcoach mensen die een vorm van rijangst hebben, in de auto én op de motor.
Wil je weten hoe ik je kan helpen?
Als Rijangstcoach heb ik jarenlange ervaring in het werken met mensen met rijangst en weet ik hoe ik je kan helpen om jouw angst te overwinnen.
Neem contact met mij op
crossmenu