Snelwegangst? www.mijnrijangst.nl helpt je er vanaf

Angst voor een onbekende weg? Verken vooraf je route!

Mensen met rijangst en met name als zij snelwegangst hebben rijden heel weinig hierdoor hebben zij ook weinig tot geen kennis van het wegennet. De kennis die ze hebben beperkt zich meestal tot de wegen in hun directe omgeving.

Op het moment dat zij zover zijn dat ze weer, onder begeleiding, langere stukken over de snelweg kunnen en durven rijden maken zij zich vaak zorgen hoe de wegsituatie verderop er uit ziet. Zij worden dan weer bang in de auto omdat ze niet weten hoe de afrit er uit ziet, is er een korte of een lange afrit, is het een wijde bocht of een krappe haakse bocht. Op zich alweer een reden om rijangst of snelwegangst naar boven te laten komen.

Dit is één van de redenen waarom ik tijdens de rijangst cursus nooit onverwachts de snelweg op ga. Ik stop altijd eerst even om te vertellen wat we gaan doen, welk stuk snelweg we gaan rijden en hoe de afrit er uitziet op de plek waar we de snelweg gaan verlaten. Meestal teken ik de afrit ook nog even.

Na een aantal ritten over de snelweg krijgen de cursisten die meedoen aan de rijangst training ook wat huiswerk van mij. Eén van de opdrachten is dat zij een rit over de snelweg moeten plannen. Zij krijgen dan van mij een begin en een eindlocatie op. Ik wil weten hoe de oprit er uitziet, hoeveel rijbanen de snelweg op bepaalde punten heeft en hoe de afrit er uitziet.

De meest eenvoudige manier om dit te doen is het gebruik van google maps. In google maps kun je eenvoudig een route plannen maar nog mooier is dat je de weg kunt zien alsof je er met de auto rijdt. Mensen die rijangst of snelwegangst hebben zullen deze tip waarschijnlijk niet kennen dus daarom leg ik hier uit hoe je dit voor elkaar krijg. Het mooiste beeld heb je bij je computer maar ook op een smartphone krijg je al een goed beeld.

In google maps plan je eerst de route. Je ziet deze als een blauwe lijn op de kaart. Met het plusteken dat je op de kaart ziet kun je inzoomen. Door met een ingedrukte muisknop de cursor te bewegen verplaatst de kaart op je scherm. Bij een snelweg zoom je zover in dat je de afzonderlijke rijbanen kunt zien. Nu klik je op het gele poppetje wat je onderaan bij de + en het – teken ziet staan. Met een ingedrukte muisknop sleep je het poppetje naar de plaats op de rijbaan die je wilt zien. Met de pijltjestoetsen kun je om je heen kijken en naar voren en naar achteren bewegen. Borden kun je duidelijk zien en ook kun je zien hoe de afrit er uitziet. Heeft deze een lange of korte uitvoegstrook en hoe scherp is de bocht.

Op deze manier kun je zelfs de hele route virtueel rijden en eventuele knelpunten al zien voordat je ze in de auto tegenkomt. Je kunt zelfs een print screen van de situatie printen en meenemen. Je kunt dus al veel ongerustheid en zorgen bij jezelf wegnemen.

Voordelen van deze manier van werken zijn:

Stress vermindering; Doordat je vooraf je route verkent weet je hoe de op- en afritten er uitzien en weet je globaal hoe de weg er uitziet. Je bent voorbereid op hetgeen je te wachten staat. Je kunt je daardoor meer op je gemak voelen.

Ongelukken voorkomen; Nu je route verkend hebt en weet waar eventuele lastige plekken zijn en je weet waar je moet afslaan, kun je hierop anticiperen en je aandacht op het verkeer gericht houden. Je bent minder snel afgeleid.

Alternatieve routes; Op drukke plekken of plaatsen met wegwerkzaamheden kun je vooraf al een alternatieve route plannen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Rijkswaterstaat, van A naar Beter. Het komt dan niet onverwachts en ook dit helpt om je stress te verminderen.

Tijd en brandstof besparen; Verkeert rijden of verdwalen komt nagenoeg niet meer voor dus ben je op tijd voor je afspraak. Je maakt geen onnodige kilometers meer en dat bespaart je weer brandstof.

Al met al zijn er veel voordelen op te noemen om vooraf je route te plannen . . . . . niet alleen voor mensen die rijangst hebben.

Eigenaar Mijn Rijangst

Rob Riechelman

In mijn ruim 40-jarige carrière bij de politie en als rij-instructeur voor voortgezette rijopleidingen heeft verkeersveiligheid en rijangst altijd een centrale rol gespeelt.

Sinds 2007 begeleid ik als professionele rijangstcoach mensen die een vorm van rijangst hebben, in de auto én op de motor.
Wil je weten hoe ik je kan helpen?
Als Rijangstcoach heb ik jarenlange ervaring in het werken met mensen met rijangst en weet ik hoe ik je kan helpen om jouw angst te overwinnen.
Neem contact met mij op
crossmenu